Digital Cosmonot | API'ler ile Gelir Modeli Oluşturmak

API'ler ile Gelir Modeli Oluşturmak


 

 

API Nedir ve Neden Önemlidir ?

 

API’ler, bir kurumun dijital varlıklarına kurum içinde veya dışındaki farklı tüketicilerin erişebilmesine ve etkileşimde bulunabilmesine izin veren sistemlerdir. Bir kişi veya kurumun bir uygulama veya veriye erişebilmesi için dijital bir köprü görevi görmesinin yanında farklı yazılım sistemlerinin de birbiri ile haberleşmesine olanak sağlar.

 

Günümüzde banka , sigorta şirketleri, fintech’ler gibi büyük kuruluşların da sıklıkla kullandığı Modern API’ler; kolay erişilebilir, geliştirici dostu ve herkes tarafından anlaşılabilir standartlara sahiptir. Kolay entegrasyon imkanı sağlaması farklı kurumların birbirleri ile entegrasyon ve iletişimini kolaylaştırır. API’ler yazılım maliyetlerini düşürerek daha hızlı ve güçlü geliştirme mekanizmaları sağlar, kurum içindeki verimliliği artırırlar. API’ler sayesinde geliştiriciler sıfırdan uygulama yaratma maliyetini ortadan kaldırarak mevcut sistemleri projelerine kolayca entegre edebilirler. Örneğin Google tarafından sağlanan Doğal Dil İşleme (NLTK) API’si önceden eğitilmiş güçlü modellerin geliştiricilerin projelerine kolayca entegre olmasını ve sıfırdan yazılım geliştirme maliyetini ortadan kaldırmayı sağlar 

 

API Ekonomisi

 

API’lerin kullanımının giderek artması aynı zamanda hizmetlerin ve verilerin dağıtım kanalı haline gelen bir API Ekonomisi yaratmaktadır. API gelir modelinin geleneksel iş modellerinin aksine; mevcut iş süreçlerini dönüştürmesi, inovasyonu hızlandırması, son kullanıcıya değer yaratacak daha çok uygulamanın geliştirilmesini sağlaması, kolay entegrasyon sağlaması gibi nedenlerle API’ler güçlü gelir potansiyellerine dönüşmektedir.

 

API Sağlayıcıları, API Yönetim platformları ve API Portalları ile sağladığı API’lerden gelir elde ederken Geliştiriciler için bir araç olan API’ler, son kullanıcılar için değer ifade eden faydalı uygulamalara dönüşür.

 

API Provider : API Aracılığı ile dijital varlıklarını ve Consumer’lar tarafından tüketilebilecek hizmetlerini paylaşan kişi veya kurumlardır.

API Consumer: API Provider’lar tarafından sağlanan API’leri kullanarak son kullanıcının erişebileceği uygulamalar geliştiren kişi veya kurumlardır. API’leri araç olarak kullanırlar.

Customer: Son kullanıcıdır. API Provider tarafından sağlanan hizmetlerle API Consumer tarafından geliştirilmiş uygulamaları kullanır.

 

Daha Az Maliyet Daha Çok İnovasyon

 

API Pazarının öncelikli hedefi, monolitik sistemlerin daha çok organize edilebilir ve yönetilebilir mikroservislere dönüştürülmesiyle kurumların iş hedeflerine daha kolay ulaşmasını ve daha yenilikçi fikirlerin daha düşük geliştirme maliyeti ile ortaya konmasıdır. Yazılım geliştirme süreçlerinde API’leri kullanan İşletmeler geliştirme süreçlerindeki bütçe ve zaman maliyetinin düşürülmesiyle son kullanıcılar tarafından daha çok değer yaratacak ve daha yenilikçi proje fikirlerine vakit ayırırlar. API’ler ve mikroservislerin oluşturduğu dijital ekonomi hızlı yayılır, kolay değiştirilebilir ve geliştirilebilir. API’lerin sağladığı dijital köprü görevi; esneklik, çeviklik ve farklı veri ve yazılım sistemlerine erişim aracılığıyla mevcut iş süreçlerinin dönüştürülmesi ve hızlandırılmasını sağlar.

 

PaaS Modeli

 

Hizmet olarak platform, yazılım geliştiriciler için geliştirilen uygulamaların deployment gibi devreye alma aşamalarında işletim sistemi, depolama ve sunucu gibi gereksinimleri hazır olarak sunan bulut bilişim modelidir. PaaS hizmet modeli kullanan geliştiricilerin projelerine daha çok odaklanmalarına ve kaynak gereksinimlerine ayıracakları maliyetten tasarruf etmelerine olanak sağlar. PaaS bulut bilişim hizmet modeli ile geliştiriciler daha sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli yazılımlar geliştirebilirler. PaaS örneği olarak Heroku verilebilir.


 

Yazının bu bölümünde Netflix web sitesi üzerinden Web scraping ile elde etiğimiz haftalık en çok izlenen dizi ve filmleri API haline getirip Heroku üzerinde deployment işlemini yaptıktan sonra API Marketplace'de listeleyerek pasif gelir modeli haline getireceğiz.

 

Node Express Uygulamasını Oluşturma

 

Bir node js uygulaması oluşturmak için öncelikle uygulama klasörünü oluşturup npm init -y komutu ile package.json dosyasını oluşturuyoruz. Start script'ini ekleyerek npm start komutu ile çalışır durumda olmasını sağlıyoruz.

Package.json dosyasının ardından kodları yazacağımız app.js dosyasını oluşturuyoruz.Uygulama için gerekli npm paketlerini de projemize dahil ediyoruz. express, cheerio ve axios paketlerini kullancağız. npm install --save axios cheerio axios komutu ile yükleyip uygulamanın çalışacapı port ve express route'ları gibi bilgileri yazıyoruz.

Express ile endpoitlerin içine axios get metodu tanımlayarak bu endpointlere her istek geldiğinde gidip veriyi çekip json formatında REST API olarak kullancııya response sağlamasını istiyoruz. Burada API'mizin bot olarak algılanıp engellenmemesi için farklı senaryolar da kurgulanabilir. axios ile veriyi yalnızca belirli zamanlarda çekip kullanıcıya o şekilde de döndürebilirsiniz. Site üzerinden veri kazıma işlemini gerçekleştirebilmek için https://top10.netflix.com/ adresine gidiyoruz ve geliştirici konsolunu açıyoruz. 

 

 

Verileri çekeceğimiz alan html tablo olarak getirilmiş sağ tık ile copy > selector yaparak hedeflediğimiz alanı kodumuza ekliyoruz. Burada bir döngü ile tablo içindeki tüm tr etiklerindeki td alanlarını almalıyız fakat tr etiketi içinde birden fazla td etiketleri bulunmakta. Bu yüzden [0] ve [1] index numaraları ile istediğimiz veriyi çekmek için gerekli tanımlamayı yapıyoruz. Verileri bir Array'de tutarak çektiğimiz verileri buraya push ederek kullanıcıya json formatında response sağlıyoruz.

 

 

Uygulamayı Heroku'da yayınlamak

 

Çalışır durumda bir Web Scraping API'ye sahibiz ve PaaS bulut bilişim hizmet modelinin örneklerinden biri olan Heroku'ya uygulamamızı deploy edip yayınlayacağız. Heroku hesabına ve bilgisayarımızda yüklü Heroku CLI'na ihtiyacımız olacak.

Terminale heroku login komutunu yazıyoruz ve tarayıcıda lotomatik açılan sayfada Heroku login işlemimizi yapıyoruz ve terminale geri dönüyoruz. Başarılı login işleminin ardından bir git repository oluşturmamız gerekiyor. git init komutu ile repository işlemini sağlıyoruz. Bir de .gitignore dosyası oluşturup içine node_modules/ yazarak kaydediyoruz. Son çalıştırılması gereken komut heroku create

 

 

heroku apps komutu ile oluşturulan uygulamayı görüntüleyebilirsiniz. şimdi projeyi git komutları ile Heroku'ya deploy edeceğiz. git add * komutu ile uygulama dosyalarını ekliyoruz. git commit -m "Repo init" komutu ile stage area'daki proje dosyalarımızı repository'ye Repo init mesajı ile yolluyoruz. git push heroku master dedikten sonra deployment aşaması tamamlanmış oluyor.

 

 

Heroku'nun tanımladığı adrese giderek uygulamamızı görüntüleyebiliriz.

 

 

Projeyi API Marketplace'e Eklemek

 

Projeyi geliştirdik, deploy ettik ve pasif gelir modeline dönüştürebilmek için bir API Marketplace'de listelemek istiyoruz. Bunun için RapidAPI hesabı oluşturup API Provider alanından yeni bir API Ekliyoruz. API'ye ait isim, açıklama ve endpoint gibi bilgileri tanımlıyoruz.

 

 

 

API'ye ait ücret planlaması oluşturarak gerekli kısıtları tanımladıktan sonra uygulamanızdan gelir elde edebilirsiniz. Şuan geliştirilen uygulamayı Basic plan çerçevesinde ücretsiz olarak sunuyorum, geliştirmiş olduğunuz uygulamalarda sağlayacağınız veri ve projelere göre premium planlar oluşturarak API'lerinizden gelir elde edebilirsiniz.

 

 

Tüm adımları tamamladım ve API'mi RapidAPI Marketplace'de paylaştım. Sağ üstte yer alan "View in Hub" alanına tıklayarak API'yi görüntüleyip endpointleri test ediyorum ve istediğim response'ları hatasız olarak alabiliyorum. Üyeliği bulunan kullanıcılar veya geliştiriciler API Key'lerini kullanarak belirlenen planlar ve ücretlendirme politikları çerçevesinde API'den yararlanacak..

 

 

Heroku GET : https://peaceful-ravine-58494.herokuapp.com/api/tv

Heroku GET : https://peaceful-ravine-58494.herokuapp.com/api/movie

Heroku GET : https://peaceful-ravine-58494.herokuapp.com/api/othertv

Heroku GET : https://peaceful-ravine-58494.herokuapp.com/api/othermovie

RapidAPI  https://rapidapi.com/mhtdy/api/netflix-weekly-top-10

 

Mehmet Duygu

Digital Cosmonot Bilişim Danışmanlık Eğitim LTD. ŞTİ.

YORUMLAR

Yorum Ekle